Veel voorkomende vragen

Hoe lang kan ik kraamzorg krijgen?

De basiszorg biedt 49 uur kraamzorg. Waar dat nodig is kunnen wij aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) de kraamzorg verlengen met aanvullende uren, zodat de zorg optimaal aansluit bij de situatie van de kraamvrouw en haar gezin.

Wat zijn de kosten voor kraamzorg?

Kraamzorg valt binnen het basispakket van de zorgverzekeraars. Iedere kraamzorg-organisatie is echter verplicht een vast eigen bijdrage per uur te hanteren, waarvan de hoogte ieder jaar opnieuw wordt vastgesteld door het ministerie. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, krijg je (een gedeelte van) de eigen bijdrage vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Valt kraamzorg in mijn verzekeringspakket?

De basiszorg wordt vergoed. De eigen bijdrage wordt gedeeltelijk vergoed bij aanvullende verzekeringen. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar.

Kan ik de langer kraamzorg krijgen dan gebruikelijk is?

De kraamzorg kunnen wij verlengen aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Als een kindje in de eerste periode na de bevalling voor langere tijd is opgenomen geweest in het ziekenhuis, kan vaak uitgestelde kraamzorg (couveuse nazorg) worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar.

Hoeveel uur per dag krijg ik kraamzorg?

Het totaal aantal van 49 uren kraamzorg wordt verdeeld over de eerste acht dagen na de bevalling. Tijdens het eerste aantal dagen zal de kraamverzorgende langer aanwezig zijn dan de laatste dagen.

Kan ik zelf een kraamverzorgende kiezen?

Het is mogelijk om een voorkeur aan te geven, maar gezien de moeilijke planning in de geboortezorg kunnen wij niet garanderen dat dit altijd lukt.

Is het raadzaam dat mijn man ook verlof neemt gedurende de kraamzorg periode?

Op dit moment krijgt de partner twee dagen betaald kraamverlof na de bevalling. Daarna kunnen eventueel drie dagen onbetaald ouderschapsverlof worden opgenomen.

Kan de kraamverzorgende mij adviseren over borstvoeding?

Ja, hiervoor krijgt zij jaarlijks scholingen.

Gaat de kraamverzorgende ook mee naar het ziekenhuis als ik daar wil bevallen?

Bij bevallingen in het Westfriesgasthuis te Hoorn gaat jouw eigen kraamzorg mee om de verloskundigen te assisteren bij de bevalling. Bij bevallingen in andere ziekenhuizen zal de kraamverzorgende van het ziekenhuis de verloskundigen assisteren bij de bevalling.

Kan ik de kraamverzorgster bereiken buiten kraamzorg tijden?

Het is niet de bedoeling dat de kraamverzorgende buiten werktijden wordt gebeld. Wel kan de kraamvrouw te allen tijde contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.

Antwoord niet gevonden? Stel hier je vraag

Wij streven ernaar binnen één werkdag te antwoorden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.